Asperges

Asperges klein amerika

Het aspergeseizoen is ten einde. Wij danken u hartelijk voor de klandizie. Graag tot ziens. 

Zodra het eind januari of begin februari een tijdje droog weer is worden de aspergebedden opgemaakt. De bedden zijn zo’n 60 centimeter hoog en worden bedekt met gerecycled plasticfolie. Aan een kant is het folie zwart, dit trekt warmte aan waardoor de bedden verwarmd worden en de groei gestimuleerd wordt. De andere kant is wit, daardoor wordt de groei juist wat geremd. Vroege aspergerassen leggen we dan ‘op zwart’, de late rassen waar we tot 24 juni van willen steken komen op wit. Op een aantal bedden komt nog een extra laag doorzichtig plastic, ondersteund met ijzeren boogjes. Dit wordt een tunneltje genoemd en fungeren als een soort kastje. Onder deze bedden wordt de groei nóg wat meer gestimuleerd, hier verwachten we altijd de eerste asperges. Doorgaans is dat begin april, afhankelijk van het weer.

Oogsten

In de ochtend worden de plastic zeilen opgetild met een machine , de zogenaamde spin. Dan worden de bedden gecontroleerd op scheurtjes, een scheurtje verraad dat er een asperge onder de grond groeit. (Witte asperges groeien onder de grond, omdat ze geen licht zien blijven ze mooi wit. Zodra een asperge boven de grond komt kleurt de kop paars. Dit willen we voorkomen. )
De asperges worden gestoken, een voor een , allemaal met de hand. Het is de kunst om de asperge lang genoeg af te steken met een speciaal mes.

Verwerking

Na het oogsten gaan de asperges in het water, goed voor de smaak. Na +- 10 uur worden ze gesorteerd. Via een lopende band gaan ze door de wasstraat , hier worden ze ook meteen op maat afgesneden. De computer ziet of we te maken hebben met een dikke, dunne, rechte of kromme asperge en zij wordt in de juiste opvangbak geschoven.
Vervolgens worden de asperges desgewenst voor u geschild en verpakt.

Excursie

Geregeld worden er excursies gegeven over de aspergevelden. Leuk om door te lopen naar de
naastgelegen Wijngaard Klein Amerika en daar een wijnproeverijtje te doen. Evt. te combineren met een maaltijd. Bel voor de mogelijkheden met Leon en Antoinette Beijer.
024-3972005 of kijk op www.klein-amerika.nl

Kookinstructies

opzetten in koud water. 5 minuten laten koken, daarna vuur uit. Met deksel op de pan 10 minuten nagaren in het hete water. Zo hebben ze nog lekker hun bite. Liever wokken, stomen of grillen? Kijk hieronder voor recepten.